duminică, 16 august 2015

Recomandarile Societatii pentru Protectiunea Animalelor (S.P.A.) pentru reducerea numarului de caini fara stapan - 1937

INCA O PACOSTE: TURBAREA

         Sub acest titlu d. Alex F. Mihail a publicat in "Adevarul" din 11 Februarie un articol a carui insemnatate nu trebuie sa scape nimanui. Si pentru ca se aminteste de S.P.A., e bine sa se stie ca in nenumarate randuri s-a atras atentiunea celor in drept asupra numarului peste masura de mare din tara noastra, numar care este cauza principala a cresterii turbarii la noi.
         Nici o comuna n-are curajul sa aplice, prin taxe, o masura severa pentru limitarea numarului de caini, pe care este in drept o gospodarie sa-l aiba. Daca s-ar aplica o taxa proportional cu numarul cainilor tinuti, atunci desigur ca nici o curte n-ar mai avea decat un singur caine, pe care l-ar putea ingriji cu omenie si supraveghea cu atentie.
       Fata de aceasta stiuatie S.P.A., ingrijorata de navala cainilor de prin sate, a intervenit la inspectoratul general al Jandarmeriei, care a dat ordine instructive jandarmilor sa puna in vedere satenilor sa nu-si mai ia dupa carute cainii, nici legati, nici nelegati, pentru ca ii ratacesc. Aceasta masura are ca scop sa stavileasca invazia cainilor vagabonzi.
         In ceea ce priveste vaccinarea preventiva de care vorbeste d. Mihail, si pe care S.P.A. cea dintai, o recomanda cu caldura, este o chestiune greu de infaptuit, pentru ca aceasta este in functiune de educatie. La noi se sustrag copiii de la vaccinare si se tainuiesc bolnavii de boli infectioase; cine o sa se ocupe de vaccinarea cainelui, mai ales cand costa lei 100 ?
         
        Admitand ca iubitorii de caini si-ar vaccina pe ai lor, si sunt multi cari si i-au vaccinat, cum ramane cu cainii de pe la sate si cu cei vagabonzi, cari sunt cei mai multi si formeaza tocmai primejdia cea mare ? Trebuiesc luate deci masuri practice si generale.
        Sa se limiteze prin taxe progresive numarul cainilor pentru fiecare curte; sa se interzica cu desavarsire satenilor sa-si mai ia cainii dupa caruta, fie chiar legati, pentru ca nu se intorc niciodata cu ei acasa, danduli-se deasemenea sfaturi sa inece imediat cateii nou-nascuti, pentru ca acestia formeaza liota celor vagabonzi; nimanui - fara exceptie - sa nu-i fie permis sa iasa pe strada cu cainele nelegat; sa se desfiinteze comertul ambulant de caini, care se desfasoara in toata tara, dar mai ales pe Calea Victoriei si pe Bd. Elisabeta, in dreptul cinematografelor, pentru ca acesti caini nu prezinta nici o garantie din punct de vedere sanitar.
         Iubitorii de caini sunt de acord ca aceste masuri sunt numai in interesul lor si ca Societatea pentru protectia animalelor nu intelege sa ocroteasca animalele in detrimentul sanatatii publice.

 REMER ANSELME - Vicepresedinte S.P.A.


Adevarul, Anul 51, No. 16.274, Duminica 14 Februarie 1937

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Design Downloaded From Free Blogger Templates | Free Website Templates | News and Observers